Little Alchemy, een educatief Google Chrome spelletje

Is de internetbrowser Google Chrome geïnstalleerd op je computer? Dan kan je leuke onlinespelletjes spelen rechtstreeks vanaf je startpagina. Little Alchemy is er zo eentje. Experimenteer in je eigen laptoplaboratorium en breng zoveel mogelijk elementen tot leven…

Het is een Engelstalige website, maar de spelregels zijn zo eenvoudig dat de taal geen drempel is. Spelenderwijs leer je over chemische verbindingen en je breid je je Engelse woordenschat uit. Bovendien is het een leuke manier om aan muistraining te doen. Ideaal om samen met oma, opa of de kleinkinderen te spelen!

Hoe installeren?

 1. Open Google Chrome
 2. Ga dan naar de Google Web Store
 3. Typ in het zoekvak Little Alchemy of klik hier
 4. Klik op de blauwe knop Add to Chrome
 5. Open een nieuwe tabblad in je Webbrowser en druk op het Little Alchemyicoon. Als het icoontje niet zichtbaar is, moet je eerst in de grijze balk onderaan op ‘applicaties’ klikken.

Hoe werkt het?

Links staat een blanco blad papier en rechts een kast met ingrediënten. Je startpakket bestaat uit de vier basiselementen: water, vuur, aarde en lucht. Sleep een ingrediënt naar het blad papier en plaats het volgende ingrediënt er bovenop.

Heb je met je experiment net een nieuw chemisch element ontdekt? Dan wordt het toegevoegd aan je ingrediëntenkastje. bv. water (water) + earth (aarde) = mud (modder).

Blijf combinaties uittesten door elementen op elkaar te stapelen. Er mogen meerdere elementen gelijktijdig op je werkblad liggen, maar je hebt er slechts 2  boven op elkaar nodig om iets nieuws te maken. In totaal zijn er 320 elementen te ontdekken. Je score staat bovenaan in het midden van het scherm genoteerd.

Zoals je merkt is het bibteam al een tijdje aan de slag. Als 18de experiment hebben we net de kogel (bullet) ontdekt.

Plakken we daar nog een blad metaal (metal) bovenop dan ontwikkelen we…

…een pistool. Mmm, bibliotheekmedewerkers zijn misschien toch niet zo ongevaarlijk als ze lijken.

Nog enkele tips…

 • Login in met je Google-account als je je score wil bewaren.
 • Klik met je rechtermuisknop op een ingrediënt om het spiekbriefje te openen. Zo krijg je terug de elementen-combinatie te zien die tot je ontdekking heeft geleid bv. energie = vuur (fire) + lucht (air).

 • Op het werkblad staan kleine tekeningetjes. Klik je op de radertjes linksboven dan kan je de instellingen van het spel aanpassen. Als je al een tijdje bezig bent dan is het handig om aan te vinken dat wat je ooit al eens ontdekt hebt niet opnieuw kan worden aangemaakt (Don’t combine elements that were already combined). Ook de laatste optie is best nuttig, namelijk toon geen eindproducten in je ingredientenkast (Hide final elements from the library). Voor je scorebord tellen ze nog altijd mee, maar het heeft geen zin om deze elementen te gebruiken bij verdere tests. Je kan de instellingen op elk ogenblik terug aanpassen.

 • Ontdekkingen die rood oplichten zijn eindproducten. Die mag je meteen in je ingredientenkast laten verdwijnen. Sleep ze naar de rechtkant van het scherm. Als je de instelling had aangepast naar Hide final elements, dan zullen ze niet zichtbaar zijn in het lijstje.
 • Ontdekkingen die dubbel op je werkblad staan, sleep je terug naar je ingrediëntenkast.
 • Rechts onderaan je werkblad staat een recyclage-symbool. Hiermee kan je je overvolle werkblad helemaal leeg vagen.
 • Links bovenaan verschijnt af en toe de tekst “Psst… need some help?“. Dit opent een nieuwe pagina waar je op de hyperlink random hints klikt om willekeurige tips te bekijken.

Veel experimenteerplezier!

One thought on “Little Alchemy, een educatief Google Chrome spelletje

 1. Pingback: Apps en extensies voor Google Chrome | Bib Bornems Digigids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s